Hammasharja

Hammasharja on jokaisen arkeen kuuluva väline, millä on suuri rooli päivittäisen suuhygienian ylläpidossa. Tämä opetetaan usein jo lapsesta asti ja se onkin parhaimpia keinoja pitää suu kunnossa. Sen tehtäviin kuuluu ruokajäämien ja plakin poistaminen sekä hampaiden  että ienten pinnalta ja stimuloida ikeniä pysymään terveinä. Modernin hammasharjan keksimisestä saakka, 1900 – luvun alkupuolella, ne ovat yleistyneet kaikkialle maailmaan ja edelleen ensimmäisen keksijän, William Addisin, aloittama yritys myy miljoonia hammasharjoja joka vuosi.

Erilaiset hammasharjat

Hammasharjoista tulee usein mieleen sekä perinteinen manuaalinen hammasharja että sähköhammasharja, joista molemmat sopivat erilaisille käyttäjille. Niitä löytyykin lukuisia erilaisia, mikä onkin hyvä, sillä jokainen hammasharja ei sovi jokaiseen suuhun ja tässä on otettava huomioon yksilölliset tarpeet, jotta löydetään omaan suuhun sopiva ja toiminnoiltaan tehokas hammasharja. Hammasharjaa valitessa tulee ottaa huomioon se, minkälainen hampaisto ja suu itsellä on, sekä hampaiston vaativimmat alueet. Koko merkitsee paljon ja samoin se, kuinka hyvin harja sopii käteen. Lisäksi on huomioitava harjasten tuntuma, joillekin pehmeä on parempi, toisille taas hieman kovempi versio. Hammasharjan valinnassa voidaan myös pyytää ammattilaisen apua, esimerkiksi vuosittaisten suuhygienisti käyntien aikana voidaan keskustella osaavien ihmisten kanssa siitä, mikä harja sopii itselle. Näin onnistutaan harjan valitsemisessa ja varmistetaan, että myös kaikista vaikeimmat paikat tulee varmasti puhdistumaan, eikä suuhygienia kärsi. Paras hammashoitokäynti onkin sellainen jossa hammasharjan käyttöä opastetaan.

Hammasharja Curaprox 5460 Soft

Hammasharjan käyttö

Hammasharja ei kuitenkaan ole yksinään ratkaiseva tekijä siinä, pysyykö suun hygienia hyvänä. Iso tekijä on myös se, miten hampaat harjataan ja kuinka kauan tähän käytetään aikaa kertakohtaisesti ja päivittäin. Väärin harjaamalla paraskaan hammasharja ei tule saamaan samaa puhdasta lopputulosta, kuin huono harja, jolla kuitenkin osataan harjata oikein. Välinpitämättömästi suoritettu harjaus jättää suuhun likaa, bakteereita ja plakkia, tehden tästä tehottoman keinon pitää yllä suuhygieniaa ja suun yleistä hyvinvointia.
Pelkästään oikea taktiikka ei myöskään riitä pitämään hampaita hyvässä kunnossa, myös välineistä on huolehdittava. Hammasharja on kuluva tuote, eli se tulee vaihtaa sopivin väliajoin. Tämä tarkoittaa sitä, että vähintään 3 – 4 kuukauden välein on vaihdettava uuteen harjaan, mutta mikäli harja on päässyt kulumaan jo tätä ennen, tulee se vaihtaa välittömästi. Se kuinka kallis hammasharja valitaan, vaikuttaa myös siihen, kuinka kauan se pysyy käytettävässä kunnossa. Lisäksi hammasharjan hygieniaa voidaan nostaa säilyttämällä se oikein ja varmistamalla, että se pääsee kuivumaan jokaisen harjauksen välissä.

Hammasharja ei kuitenkaan ole yksinään ratkaiseva tekijä siinä, pysyykö suun hygienia hyvänä. Suurin tekijä on tekniikka ja laatu jolla harjaus tehdään. Väärin harjaamalla paraskaan hammasharja ei tule saamaan samaa puhdasta lopputuosta, kuin huono harja, jolla kuitenkin harjataan oikein. Välinpitämättömästi tehty harjaus jättää suuhun likaa, bakteereita ja plakkia.

Hammasharjasta on pidettävä oikein hyvää huolta ja esimerkiksi sen säilytyspaikkaa saniteettitilassa on kritisoitu. HAmmasharja on kuluva tuote ja se tulee ehdottomasti vaihtaa tarpeeksi usein. Sopiva vaihtoväli on noin 2-3kk. Mikäli olet ollut sairaana tai suussasi on ientulehdus tulee harja uusia vielä useammin. Hammasharjaa tulee säilyttää erillään muiden harjasta ja pystyssä siten, että harjasosa on ylöspäin ja se pääsee hyvin kuivumaan.

 

Hammasharja Curaprox Curakid 4260

Hammasharjan tehokkuus

Harjan teho perustuu tuhansiin pieniin harjaksiin, jotka siistivät hampaiden ja ikenien pintaa, joten näiden harjojen  kuluessa harjasosa ei enää ole terhakka ja tehokas. Hampaiden pinta ei enää puhdistu samalla teholla ja saatat saada huomaamattasi vahinkoa aikaiseksi lisäämällä esimerkiksi turhaa voimaa harjaamiseen tavoitellessasi hyvältä tuntuvaa harjaustehoa. Kun harjakset eivät enää saa plakkia ja muuta likaa irti hampaiden pinnoilta tai hammasväleistä, seuraa lopulta välttämättä ongelmia, kuten ientulehduksia ja reikiä. Jos käsien motoriikassa on ongelmaa, eikä paraskaan harja saa tarvittavaa voimaa ja liikkuvuutta omin käsin, kannattaa miettiä sähköhammasharjan käyttämistä. Näissä harjakset pyörivät itsestään jo, jolloin oman käden ei tarvitse tehdä yhtä mittavaa liikettä. Nykyisin sähköhammasharjan käyttö on monelle suositeltavampi vaihtoehto.