Hammaslanka

Hammaslanka ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja ientulehduksen syntymistä. Se poistaa sekä ruuan tähteitä että plakkia ja bakteereita, hampaiden välistä. Hammaslanka on ainut väline, joka puhdistaa hampaiden välissä olevan ns. kontakstipisteen eli kohdan jossa hampaat nojaavat toisiinsa. Plakki on tahmeaa ainetta, mikä on suurimmaksi osaksi bakteereita ja kertyessään se alkaa ärsyttämään ikeniä ja aiheuttaa tulehduksen sekä reikiintymistä. Hammaslanka on tähän mainio apu ja sen pitäisikin olla päivittäin mukana hampaiden kotihoidossa. Hammaslanka yksinään on pääasiassa nuorten ja nuorten aikuisten hammasvälien puhdistusväline, mutta useimmilla olisi hyvä olla langan kaverina myös tehokkaampia vällineita. Lapsetkin voivat jo alkaa harjoittelemaan langan käyttöä ja malli tähän tapaan opitaan myös kotoa.

Hammaslanka itsessään on ohutta, pehmeää lankaa, joka on tehty joko nailonista tai muovista ja se vetää mukanaan sekä plakin, että ruuan jäämät, hampaiden välistä. Lisäksi voidaan myös käyttää hammasteippiä, joka on hiukan perinteistä lankaa leveämpää sekä liukuvampaa ja täten usein helpompaa käyttää.

Tepe hammaslangat

Hammaslanka ja sen käyttö

Hammaslangan käyttäminen oikein on hyvin tärkeää, sillä muuten sillä voidaan vahingoittaa ikeniä. Suuhygienisti mielellään antaa ohjeet siihen, kuinka hammaslankaa käytetään parhaiten ja kuinka usein sitä tulisi käyttää hampaiden harjaamisen ohessa. Muutama vinkki on kuitenkin paikallaan ja auttaa usein korjaamaan useimmat väärät tekniikat.

Hammaslangasta kannattaa katkaista noin 40cm pätkä, joka kiedotaan molempien käsien keskisormen ympärille tai solmitaan lenkiksi.

Etusormet ja peukalot voidaan ottaa avuksi, niin että sormien väliin jää 2–4 cm hammaslankaa, joka vedetään tiukalle, jotta se liukuu helpommin hampaiden väliin. Vie lanka hallitusti hampaiden väliin, näin vältät ikävästi napsauttamasta lankaa ikeneen. .

Hellästi ohjaten lankaa voidaan kuljettaa edestakaisin hammasvälissä, molempien hampaiden sivut puhdistaen ja lisäksi ienrajasta ja varovasti ientaskusta. Vie lanka ikenen alle sen verran kuin se tuntuu hyvälle, kipua ei saa tuntua.

Mikäli et ole satuttanut itseäsi ja ikenistä vuotaa langatessa verta, on tämä merkki ientulehduksesta. Moni tekee virheen ja lopettaa lankaamisen kokonaan, vuoto onkin merkki siitä, että lankaamista tulisi tehostaa ja käydä suuhygienistillä ammattimaisessa hampaiden puhdistuksessa.

Sama prosessi tulee toistaa jokaisessa hammasvälissä, jokaisen hampaan reunat ja ienrajat huomioiden. Tässä auttaa saman rutiinin toistaminen, jotta mikään hammasväli ei jää puhdistamatta. Eikä pidä unohtaa takahampaita, vaikka näiden puhdistaminen voikin joskus olla hiukan haastavaa. Harjoitus tekee kuitenkin mestarin.

Mikäli suu ei ole tottunut hammasvälien puhdistukseen, ikenet voivat olla jonkin aikaa arat. Mitä pidempään hammasväleistä pidetään huolta, sitä vähemmälle vuoto muuttuu ja lopulta se loppuu kokonaan. Tämä on merkki terveistä ikenistä, jotka eivät ärry heti pienimmästä paineesta, koska plakkia ei ole jäänyt ienrajan reunaan ja ientaskun alle. Sen takia hammaslangan käyttämistä ei tule lopettaa, vaikka se olisikin hiukan epämiellyttävää alussa.

Jos kuitenkin vuotaminen jatkuu pidempään, eli sitä esiintyy jatkuvan hammaslangan käytön jälkeen silti päivittäin, täytyy hakea apua suuhygienistiltä tai hammaslääkriltä. Usein tämä johtuu siitä, että hammaslankaa käytetään väärin, mutta kyseessä voi myös olla jokin muu ongelma, kuten ientulehdus tai vakavampi hampaan ympärillä oleva kiinnityskudos tulehdus, parodontiitti. Suuhygienisti voi näyttää sekä oikean tekniikan suunhoitoon että ohjeistaa kuinka mahdollista tulehdusta lähdetään hoitamaan.

Hammaslankain

Hammaslangan käyttäminen voi kuitenkin tuntua ylitsepääsemättömän hankalalta, varsinkin jos sorminäppäryys ei ole parasta, tai suu on kovin pieni ja hammasvälit ahtaat. Tässä tapauksessa voidaan kokeilla sellaista hammaslankaa, joka kiinnitetty pidikkeeseen eli hammaslankainta. Näin sormien käyttö on vähäisempää, eikä hammaslankaa tarvitse kuin kätevästi ohjata pidikkeen avulla. Hammaslankain onkin nykyisin kasvattanut kovasti suosiotaan ja monet ovatkin siirtyneet irtolangasta hammaslankaimen käyttöön.

Plackers hammaslankaimet