Hammastahna

Hammastahna on yksi niistä tuotteista, mikä löytyy lähes jokaisen kylpyhuoneesta ja sen käyttö on juurtunut arkeen pysyvänä osana, mitä ei edes tule aina tietoisesti ajatelleeksi. Tämä ei kuitenkaan ole ihme, sillä hammastahnan käyttö tuo sekä terveydellisiä että esteettistä hyötyä. Moni ei varmasti enää olisi valmis luopumaan hammastahnasta kun aletaan puhumaan suuhygieniasta ja hampaiden perushoidosta, sillä jo pienikin määrä hammastahnaa voi taata terveen ja valkoisen hymyn, mikä hurmaa varmasti!

Hammastahna Curasept ADS 712

Mitä hammastahna sisältää?

Hammastahnoja on markkinoilla hyvin erilaisia ja monet niistä on varustettu entistä paremmilla ominaisuuksilla ja värikkäämmillä paketeilla. Ulkoisten tekijöiden sijasta kannattaa kuitenkin keskittyä tarkastamaan vaikuttavia ainesosia, jotka kertovat automaattisesti kuinka tehokas hammastahna on kyseessä. Ainesosat vaihtelevat jonkin verran hammastahnasta riippuen, mutta yleisimmät ainesosat ovat usein samat:

Hammastahnan fluoripitoisuus

Fluoridia sisältävä hammastahna  vahvistaa hampaita, ehkäisee reikiintymistä, sekä suojelee hapokkaiden ruokien ja juomien aiheuttamaa kemiallista liukenemista eli eroosiota vastaan. Fluorin edut hammastahnan osana ovat erittäin hyvät ja sen takia sitä onkin lisätty lähes jokaiseen hammastahnaan. Hampaat puhkeavat suuhun vielä ”keskeneräisinä” ja kiilteen lujittamiseksi fluorilla on suuri merkitys.  Mikäli sen käyttäminen mietityttää, löytyy markkinoilta myös fluorittomia vaihtoehtoja.

Oral-B Pro Expert Premium Gum Protection hammastahna 75 ml

Hammastahnan hankausjauhe

Hankausjauhetta ei perinteisesti lasketa vaikuttavaksi ainesosaksi, sillä se ei itsessään ennaltaehkäise reikien syntymistä, tai ientulehduksia, mutta ilman tätä hammastahnan tehokkuus laskisi. Hankausjauheen osat toimivat lian ja ruuan jäämien poistajana, vähentäen esimerkiksi hammaskiven muodostumista. Ne hankaavat hampaan pintaa hammasharjan liikkeen mukana, ilman että vahingoittavat itse hammasta tai sen pinnoitetta. Näin hammasharjan ja hammastahnan yhteistyö takaa mahdollisimman puhtaat hampaat.

Hammastahnan makuaineet

Fluori ja hankausjauhe auttaa hampaita pysymään puhtaina ja suojaamaan hammasta, mutta yksinään niiden maku ei ole erityisen hyvä. Tämän takia hammastahnoja löytyy useita eri makuja, jotta jokaiselle löytyy mieluinen ja usein raikastavan tunteen tuova vaihtoehto. Koska hampaiden harjaus on niin usein toimitettava rutiini, tehdään siitä mahdollisimman miellyttävää käyttämällä makeutusaineita, kuten sakkariinia tai sorbitolia, mutta myös vaihtoehtoisia hammastahnoja löytyy niille, jotka eivät makeutusaineita halua käyttää.

Muut aineet

Osa makuaineista, kuten sorbitoli, säilyttää hammastahnassa tietyn kosteuden, jotta tahna olisi helposti tuubista puristettavaa, eikä kuivuisi. Tämän ansiosta hammastahnan koostumus on miellyttävää. Natriumlauryylisulfaatti tekee tahnasta hyvin vaahtoutuvaa, ja vaikkakin tämä ei ehkä paranna terveydellisiä ominaisuuksia, moni haluaa että hammastahna on hyvin vaahtoutuvaa. Markkinoilla on myös vaahtoamattomia hammastahnoja.

Vaahtoutumiseen vaikuttavat myös hammastahnaan lisätyt puhdistavat aineet. Lisäksi hammastahnoissa voi olla erilaisia vaikuttavia aineita, jotka muuttavat esimerkiksi hampaan väriä, tai vähentävät vihlontaa. Näistä ei kuitenkaan ole terveydellistä hyötyä, vaan aineet lisäävät muita ominaisuuksia.

GUM PAROEX hammastahnoja

Hammastahnan ulkoiset tekijät

Hammastahnan tärkein ominaisuus on tietenkin sen suuhygieniaa edistävät sekä hoitavat aineet ja toiminnot. Tämän lisäksi eri hammastahnat sisältävät muita ominaisuuksia, jotka eivät suoraan vaikuta terveyteen, mutta sitäkin enemmän ulkonäköön ja olotilaan. Hoitavia aineita sisältävät hammastahnat estävät vihlomista ja toimivat ensiapuna reikiintyville hampaille sekä estävät ientulehdusta, kun taas valkaisevat hammastahnat vähentävät hampaan pinnallisia värjääntymiä. Valkaisevat hammastahnat eivät muuta hampaan väriä. Jotta oikea ja omaan suuhun sopiva tahna löytyisi kannattaa vertailla laajaa valikoimaa ja tiedostaa omat tarpeet sekä tarvittaessa voit jälleen pyytää apua hammashoidon ammattilaiselta.

Hammastahna ei kuitenkaan koskaan ole yksinään riittävä keino pitämään hampaiden ja suun hygienian huipussaan, joten säännölliset käynnit suuhygienistillä ja hammaslääkärillä ja esimerkiksi hammaslangan käyttäminen tulee sisällyttää arkeen. Oikean hammastahnan valitseminen ja säännöllinen harjaaminen voi kuitenkin vähentää esimerkiksi korjaavan hammashoidon määrää, jolloin hammaslääkärillä käynnit ovat vähemmän epämiellyttäviä, tai jopa mukavia.