Hammastikku

Hammastikkua pidetään edelleen usein välineenä, joka on puinen ja pyöreä koktailtikku ja sitä pyydetään ravintolassa ruuantähteiden kaivamiseen hampaiden välistä. Näitä nähdään vieläkin usein ja vaikkakin niiden hygienia ei ehkä olekaan paras mahdollinen, ovat ne edelleen suosiossa. Tämä sama koktailtikku löytyy myös monesta kodista ja se kaivetaan avuksi silloin kun hammasväleissä tuntuu ikävää painetta.

Hammastikun tärkein tehtävä on kuitenki ennen kaikkea plakin ja bakteereiden poistaminen laajentuneista hammasväleistä. Hammastikun suuterveyttä edistävä versio on kuitenkin puisesta hammastikusta puhuttaessa  aina kolmion mallinen ja litteä, muovinen ohut kolmion mallinen hammastikku tai pyöreä silikoniharjaksia sisältävä joustava tikku.

TePe Easypick hammastikut

Puinen hammastikku

Puinen hammastikku on ohut, sileäksi hiottu, pala puuta, jota on käytetty jo vuosisatojen ajan saamaan epämiellyttävästi hampaiden väliin jääneet ruuanpalaset irti.  Puisten hammastikkujen teho on silti tutkitusti huomattavasti huonompi bakteerien poistoon, kuin uusien vaihtoehtojen. Tämän vuoksi puista hammastikkua kannattaa käyttää ainoastaan jos tarve on välttämätön, eikä muuta vaihtoehtoa ole. Kuitenkin puinen kolmionmallinen versio välien puhdistukseen on parempi kuin jättää välit puhdistamatta kokonaan. Tehon parantamiseksi voit pitää puutikkua ensin suussa, jotta se hieman pehmiää ja siten joustaa vähän enemmän.

TePe medium hammastikku 125 kpl

Muovinen hammastikku

Modernit muoviset hammastikut ovat tulleet puisten tikkujen kilpailijoiksi. Nämä ovat pieniä ja ohuita tikkuja, joissa on hiukan leveämpi kohta kiinnipitämisen helpottamiseksi. Tämä tikku on puista versiota joustavampi, hygieenisempi ja monelle ihan hyvä vaihtoehto.

Silikonitikku

Silikonitikku on muovirunkoinen tikku, jonka ohuessa päässä on silikonisia harjaksia, joiden avulla hampaiden välit saadaan puhdistettua puista ja muovista hammastikkua tehokkaammin. Näiden avulla hammasvälit, kruunut, hammassillat, implantit ja ennen kaikkea inerajat saadaan hyvin puhdistettua. Lisäksi niitä voidaan käyttää  esimerkiksi oikomiskojeiden väliin jääneen lian poistamiseen. Silikonitikku on hygieeninen.

Gum Soft-Picks hammastikut