Hammasväliharja

Plakin poistamisen tärkeys on yhä paremmin tiedossa, sillä sen kertyminen suuhun aiheuttaa ientulehduksia ja muita suuterveyttä haittaavia sairauksia. Tästä huolimatta hyvän suuhygienian ylläpitäminen on edelleen haastavaa useille ihmisille, sillä esimerkiksi hampaiden välistä ei plakkia saada pois pelkästään harjaamalla hampaita vapailta pinnoilta. Hammasvälien puhdistaminen ei silti ole valitettavasti vieläkään suomalaisilla niin yleisessä käytössä kuin päivittäisessä hampaiden huollossa olisi toivottavaa. Näihin hammasvälien puhdistuskeinoihin tutkitusti tehokkaimpana kuuluu  hammasväliharja. Hammasväliharjasta moni ei edelleen ole välttämättä edes kuullutkaan tai pitää sitä jonkin erityisryhmän välineenä. Oikein käytettynä hammasväliharjan käyttö on erittäin tehokasta ja mielyttävän tuntuista. Millään muulla keinolla ei saada hammaskaaren likaisinta aluetta niin tehokkaasti puhdistettua kuin sopivan kokoisella hammasväliharjalla.

Hammasväliharjan koon valinta

Hammasväliharjan valitsemisessa tulee huomioida myös sen koko ja muoto, jotta maksimaalinen hyöty voidaan saavuttaa. Mikään väline ei kuitenkaan yksinään riitä poistamaan plakkia, sillä käyttäjä on se, joka ratkaisee kotihoitovälineen tehokkuuden. Hätäisesti hampaat harjaava, ei tule saamaan minkäänlaista hyötyä, vaikka kaikki välineet olisikin omasta takaa, kun taas muutamalla perusvälineellä hygienia voi olla jo korkeaa, kun niitä käytetään oikein.

Hammasväliharja koko lajitelma

Hammasväliharja koko lajitelma

Hammasväliharja on pienen pulloharjan tapainen tuote, mutta huomattavasti pienempi ja harja osuus on pyöreä tai ”kuusen” mallinen. Hammasväliharja voi olla suora, niin kuin hammasharja, tai harjaspää voi olla taitettu niin, että takahampaiden välit on myös helpompi putsata ongelmitta. Lukuisat pienet harjakset mahtuvat pieniinkin väleihin ja pyöreisiin muotoihin ja siten nostavat suuhygienian uudelle tasolle. Näiden teho perustuu siihen, että se mahtuu hampaiden väliin ja pystyy myös poistamaan suuren osan plakista ienrajan alta. Lisäksi hammasväliharja on mainio väline niille, joilla on esimerkiksi laajentuneet hammasvälit, oikomiskojeet, kruunuja, siltoja tai implantteja, sillä se puhdistaa pienimmätkin välit.

Hammasväliharjan käyttö

Hammasväliharjan käyttö tulisi ottaa mukaan päivittäiseen hampaiden hoitamiseen, seuraten samaa rutiinia, jolla hampaat harjataan. Näin mikään hammasväli ei unohdu välistä ja jokainen kohta ientä on varmasti puhdistettu. Harjaa ei saa missään nimessä pakottaa väliin, vaan se on valittava sen mukaan, että liike on sujuvaa, eikä vahingoita suuta. Hammasväliharjoja on nykyään lukuisia erilaisia ja vaikkei niiden valikoima ole vielä hammasharjojen luokkaa, löytyy varmasti tarpeeksi suuri valikoima omaan suuhun sopivan kappaleen löytymiseksi. Apua voidaan myös pyytää suuhygienistiltä, joka osaa neuvoa valitsemaan parhaan mahdollisen harjan koon ja mallin. Joskus tarvitaan useampi harja, jotta kaikki paikat saadaan putsattua, koska hampaiden välit voivat olla eri kokoisia, eikä sama harja välttämättä mahdu johonkin väliin, kun taas toisessa se on liian pieni puhdistamaan tehokkaasti.

TePe Angle hammasväliharjat

Hammasväliharja rutiineihin

Kuten kaikkien uusien välineiden kanssa, hammasväliharja voi viedä hetken aikaa totutella, sekä tekniikan että rutiinin puolesta. Tästä ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä harjoittelu tekee mestarin ja useimpiin mieltä painaviin kysymyksiin löytyy helposti vastaus. Esimerkiksi kun hammasväliharjaa aletaan käyttämään ensimmäistä kertaa, on suhteellisen yleistä, että ikenet ovat hieman hellänä tai jopa vuotavat hiukan. Tämä johtuu siitä, että kertynyt plakki alkaa irtoamaan ja mitä pidempään harjaamista jatketaan, sitä parempaan kuntoon ikenet tulevat. Vuotaminen voi johtua myös väärästä harjaus tekniikasta tai vakavammasta asiasta kuin vain ientulehdus. Ientulehdus parantuu kotihoitoa tehostamalla, mutta kiinnityskudoskatoa aiheuttava parodontiitti ei lakkaa vuotamasta vain hyvällä kotihoidolla vaan vaatii ammattimaista hampaiden puhdistusta. Tässä tapauksessa kannattaa kääntyä suuhygienistin puoleen ja kysyä tämän neuvoja asiaan, ja ohjausta mikäli harjan käyttäminen tuntuu hankalalta. Hammasväliharjat tulee vaihtaa säännöllisesti uusiin, jotta niihin ei kerry liikaa bakteereita ja harjakset pysyvät hyväkuntoisina.