Hampaiden hoitoaineet

Hammasharjan, hammastahnan, hammaslangan, hammasväliharjan, sekä muiden suuhygieniaan käytettävien välineiden ja aineiden lisäksi, kannattaa kiinnittää huomio myös sellaisiin, jotka tarjoavat ratkaisun erilaisiin vaivoihin, ylläpitävät suun kunnossapitoa pitkään ja tarjoavat helpon reitin vieläkin parempaan suuhygieniaan. Hampaiden hoitoaineet saat sekä mousseina, tahnoina, geeleinä, että voiteina joukosta on helppo valita itselle sopiva, joko suuhun jätettävä, tai vain hetken käytettävä tuote.

Suugeeli hampaiden hoitoaineet

Suugeeleillä voidaan hakea apua erilaisiin ongelmiin, kuten kuivaan suuhun. Hyvä geeli palauttaa suun kosteuden miellyttävälle tasolle, ei muuta pH-arvoja, ei rasita hampaita ja tuo helpotuksen käyttäjälleen nopeasti. Kuiva suu voi johtua monesta eri tekijästä ja tähän vaikuttaa myös erilaiset sairaudet, hoidot ja lääkkeet. Useimmat suugeelit sopivat käytettäväksi yhtä aikaa erilaisten lääkkeiden kanssa, mutta tämä kannattaa aina tarkistaa omalta lääkäriltä varmuuden vuoksi. Kun suu tuntuu mukavan kostealta, eikä nieleminen ole hankalaa, päästään samalla nauttimaan muista hyvistä puolista, kuten hyväntuoksuisesta hengityksestä. Geelejä löytyy useita erilaisia, sekä makugeelejä, että mauttomia, joten riippuen omista mieltymyksistä ja tarpeista, sopiva geeli on helposti löydettävissä.

Biotene Oralbalance geeli ja GC Dry mouth Gel

Mousse hampaiden hoitoaineet

Mousset voivat parantaa suuhygieniaa huomattavasti ja niitä löytyy jopa suuhun jätettävä vaihtoehto. Niiden vaikutukset riippuvat siitä, mihin tuote on tarkoitettu, mutta esimerkiksi hampaiden kiilteeseen syntyneet vauriot voidaan korjata osittain näiden avulla ja ikävät vihlonnat helpottuvat, tuoden paremman olon koko päivään. Lisäksi mousseista on hyötyä myös silloin, kun hampaita halutaan suojata esimerkiksi oikomishoitojen tai valkaisujen aikana. Suun mineraalitasapaino saadaan luonnolliseksi ja happohyökkäysten torjuminen on helppoa. Kalsiumia ja fosfaattia sisältävät mousset tuovat kattavan tavan suojata hampaita koko päivän, eikä sen lisääminen päivittäisiin rutiineihin ole vaikeaa.

GC Tooth Mousse hoitoainemaut

Tahna hampaiden hoitoaineet

Hampaille ja suuhun tarkoitetut tahnat auttavat pitämään happohyökkäykset kurissa ja neutralisoimaan pH arvot normaaleiksi, samalla vahvistaen kiillettä kestämään mahdollisia muutoksia. Lisäksi bakteereiden kiinnittyminen ja kasvaminen vaikeutuu entisestään, muuttaen palkin hallinnan helpommaksi. Tahnojen avulla voidaan myös vähentää eroosiota, refluksitautia, tai suojata karies riskin omaavien hampaita. Tahnojen vaikutukset eroavat hiukan toisistaan, mutta usein ne auttavat myös fluorin imeytymistä kiilteeseen ja ylipäätään saavat suun parempaan kuntoon. Näiden käyttö on mahdollista myös oikomishoitojen sekä muiden toimenpiteiden jälkeen ja osa soveltuu jopa raskaana oleville henkilöille. Iltaisin käytettävät tahnat saavat vaikuttaa koko yön hampaiden pinnalla ja tekevät puhtaalla suulla heräämisestä entistä nautinnollisempaa.

Voide hampaiden hoitoaineet

Erilaisilla hampaiden suoja voiteilla, voidaan saada paljon aikaa pienellä vaivalla. Voiteita löytyy eri tarkoituksiin ja useimmiten ne suojaavat hampaita pitkin päivää ja neutralisoivat happoja, jotka voivat muuten tehdä haittaa suulle. Voiteet on helppo levittää kielen, tai hammasharjan, avulla suuhun ja kielen avulla jokainen hammaspinta tulee varmasti käytyä läpi. Pienestäkin pakkauksesta riittää pidemmäksi aikaa ja erilaiset maut takaavat sen, että jokainen löytää itselleen mieluisan voiteen. Vaikuttavina aineina toimii usein fluori ja ksylitoli, joiden teho hammashygienian nostamisessa on todistettu moneen kertaan. Terveydellisten hyötyjen lisäksi voiteet auttavat saamaan hengityksen raikkaasti ja toisin kuin purkkien kanssa, niiden käyttö on nopeaa, eikä sivuvaikutuksia ole.

Suurin osa hampaiden hoitoaineista on täysin turvallisia, mutta jos kyseessä on nuorempi lapsi, sairauden takia eritystilanteen omaava henkilö, tai niiden käyttö mietityttää yleensä, kannattaa pyytää vinkkejä omalta hammaslääkäriltä. Näin voidaan myös saada ohjeet siihen, mitkä hoitoaineet tuovat omille hampaille parhaan hyödyn ja auttavat pitämään hyvää suun puhtautta yllä.