Kielenpuhdistin

Sen lisäksi että hammasharjalla pidetään hampaat puhtaina, kannattaa sen avuksi ottaa kielenpuhdistin suun raikkautta yllä pitämään. Kieli kerää miljoonia bakteereita ja pelkkä kielen harjaaminen, ei pysty poistamaan niitä ja kielessä olevat kertymät voivat myös aiheuttaa pahaa hengitystä. Tämän lisäksi nämä bakteerit ovat yhteydessä myös muihin terveyshaittoihin, myrkkyjen imeytyessä kielen päältä elimistöön ja erityisesti hampaiden, sekä ienten sairauksissa niillä on iso merkitys. Pelkkä harjaaminen ja hammaslangan käyttäminen poistaa vasta puolet suun bakteereista ja vaikka se toki irrottaa myös osan kielen päälle kertyneistä haitallisista aineista, ei se riitä tuomaan hyviä tuloksia.

GUM HALICONTROL DUAL-ACT kielenpuhdistaja

Terveydellisten hyötyjen lisäksi puhdas kieli auttaa maistamaan makuja taas paremmin, sillä lika ja myrkyt voivat tukkia makunystyröitä ja tehdä kaikesta tylsemmän makuista. Kun lähdetään miettimään erilaisia vaihtoehtoja kielen puhtaanapitoa varten, voidaan valita kolmesta yleisimmästä:

Kielenpuhdistin vaihtoehdot

Kielenpuhdistimia löytyy sekä metallisina, että muovisia. Laite on yleensä U:n muotoinen, pitkä ja ohut ja littana raastin, mikä saa tehokkaimmin poistettua likaa. Tämän käyttö on erittäin helppoa, sillä vetämällä hellästi tuotetta kielen pintaa takaa eteenpäin, saadaan suurin osa bakteereista irrotettua. Samalla poistetaan kaikki ruuan jämät, sienikasvut, myrkyt ja kuolleet solut, jotka kertyvät kielelle ja sen syviin rakoihin.

Kielen harjaaminen perinteisellä hammasharjalla

Tätä keinoa ei suositella, sillä perinteisen hammasharjan harjat on suunniteltu puhdistamaan hampaiden tasaista pintaa. Kieli on puolestaan karhea ja sisältää paljon rakoja, joita ei saada harjalla noin vain puhtaaksi.

Kielten puhdistamista varten tehty harja

Kieltä varten on myös tehty omia harjoja, jotka soveltuvat kielen karhealle pinnalle. Sen teho on yhtä hyvä kuin kielenpuhdistimenkin, jolloin jopa 75 % kielen bakteereista saadaan poistettua yhdellä käytöllä.

TePe kielenpuhdistin

Kielenpuhdistimen käyttö

Kielenpuhdistimen käyttö voi alkuun tuntua hassulta ja se vaatiikin hiukan harjoittelua. Paras teho saadaan, kun kieli puhdistetaan aina aamuisin, jopa ennen aamupalan nauttimista. Harjoittelun voi aloittaa peilin edessä, jotta nähdään, mitkä kohdat on saatu puhdistettua ja samalla konkreettisesti huomataan, miten paljon kielen päälle on haitallisia aineita kertynyt. Pitkät, jämäkät, mutta hellät, vedot pudistavat kielen parhaiten ja yleensä vaaditaan 5 – 10 toistoa, jokaisen vedon välissä puhdistin huuhdellen, jotta kieli on mahdollisimman puhdas. Tämä huomataan myös siitä, että kielenpuhdistimeen ei kerry enää ylimääräistä ainetta ja kieli tuntuu puhtaalta kaikin puolin.